loading...

ad now

petak, 14. travnja 2017.

Kako sprečiti nastanak strija u trudnoći?


Strije su jedna od ireverzibilnih (nepovratnih) promena na koži koje nastaju za vreme trudnoće. Strije, koje predstavljaju tip ožiljaka na koži, u početku su ružičaste, a posle mogu da budu crvenkasto-crne, ljubičaste, tamno smeđe ili ružičaste boje, sa srebrnasto-belim odsjajem, zavisno od nijanse kože.
Gde se najčešće javljaju?
Do nastanka strija dolazi usled promene u dermisu – srednjem sloju kože. Kada se on naglo rastegne, Strije mogu da se pojave na svim delovima tela, a tokom trudnoće se najčešće javljaju duž bočnih strana tela, na donjoj strani stomaka, kao i na grudima, bedrima i stražnjici
elastičnost kože se smanjuje, a elastična vlakna pucaju. Strije mogu da se pojave na svim delovima tela, a tokom trudnoće se najčešće javljaju duž bočnih strana tela, na donjoj strani stomaka, kao i na grudima, bedrima i stražnjici.
Da li su strije nasledne?
Naučno je dokazano da genetika ima veliku ulogu u nastanku strija. Stoga postoji velika verovatnoća da ćete, ukoliko je vaša majka „dobila“ strije u trudnoći, i vi imati problema sa njima.
Šta još utiče na njihovu pojavu?
Na nastanak strija utiču i drugi činioci. Jedan od važnih činilaca je i starosna dob trudnice, kao i težina tokom graviditeta. Ako ste u prošloj trudnoći prošli bez strija, to ipak ne znači da će i ovog puta da izostanu. Mere opreza su obavezne u svakoj trudnoći.
Da li postoji preventiva za strije?
Zaštita i sprečavanje je najbolja strategija protiv pojave strija. Svakodnevna masaža rukavicom ili sunđerom za masažu osetljivih područja – podstiče prokrvljenost i elastičnost vezivnog tkiva. Sa upotrebom preparata protiv strija (krema ili seruma) treba početi već na samom početku trudnoće, i nanositi ih dva puta dnevno, a sa njihovom upotrebom treba nastaviti i mesec dana nakon porođaja.

Izvor:yumama.com

Nema komentara:

Objavi komentar