loading...

ad now

petak, 14. travnja 2017.

MAJČINO MLEKO I BEBINA PLJUVAČKA ZAJEDNO ČINE ČUDA


Kroz majčine bradavice u mlečne kanaliće nakon svakog bebinog gutljaja ulazi malo mešavine mleka i njene pljuvačke, zahvaljujući stvaranju vakuma i negativnog pritiska, objašjava evolucioni biolog Kejti Hajnd

dojenje
Bebe sisaju majčino mleko, ali tečnost zapravo ne ide samo u jednom smeru. Kroz majčine bradavice u mlečne kanaliće nakon svakog bebinog gutljaja ulazi malo mešavine mleka i njene pljuvačke, zahvaljujući stvaranju vakuma i negativnog pritiska, objašnjava na svom blogu Kejti Hajnd, evolucioni biolog i stručnjak za uticaj majčinog mleka na razvoj deteta. A ta pljuvačka govori majčinom imunom sistemu šta je bebi u tom trenutku potrebno! Na taj način se, ukoliko je beba bolesna, u mleku povećava količina nekih imunofaktora.

Naime, u pljuvačci bolesne bebe nalaze se patogeni iz bebinog nosića i grla. Tako da majčin imuni sistem počinje da reaguje na patogene koji se sad nalaze u majčinom telu. Beba se oslanja na zaštitu majčinog imunog sistema jer je njen još u povoju – zato majčino mleko nije samo hrana, već i lek.

Međutim, to nije sve – kada se majčino mleko pomeša sa bebinom pljuvačkom dolazi do hemijske reakcije pri kojoj se stvara hidrogen peroksid, koji sprečava razvoj opasnih patogenih bakterija poput zlatnog stafilokoka i salmonele, istovremeno podstičući razvoj korisnih bakterija.

Ovo je još jedan primer koji pokazuje da je dojenje složen dinamički biološki proces, a ne samo puko hranjenje deteta, zaključuje Kejti Hajnd.

detinarije.com

Nema komentara:

Objavi komentar