loading...

ad now

subota, 15. travnja 2017.

OVAKO JA SPREMAM GRAH GODINAMA I MENI JE OVO NAJBOLJI RECEPT


Sastojci
Grah
700 gr suhog graha
700 gr suhih rebrica i/ili slanine
1 velika mrkva
2 veće glavice luka
2 - 3 žlice pirea od rajčice
2 lista lovora
sol, papar,vegeta
1 feferon po ukusu



200-300 gr sitno sjeckane govedine (po ukusu)
Zaprška
100 gr svinjske masti (ili ulje)
3 žlice brašna (oko 60 gr)
2-3 žličice crvene paprike (po ukusu može dio ljute)
2-3 češnja češnjaka

Priprema
1.
preko noći namočeni grah kratko prokuhajte, procjedite, nadolijte po mogućnosti s toplom vodom oko 2-3 litre…
2.
suho meso domaće isto je dobro prije namočiti, prokuhati, isprati, dodati također grahu (ako je špek, dodajte kožicu odmah, a meso sitno narezano kasnije…)
3.
dodajte povrće i kuhajte dok voda ne pobijeli, tada je grah kuhan (probajte ga)
4.
grah možete prije lagano posoliti, ali oprezno zbog suhog mesa…
5.
u grah po ukusu možete nasjeckati i drugo korjenasto povrće kao celer i peršin..
6.
za zapršku na masti ili ulju kratko popržite brašno, crvenu papriku, češnjak (netko ga ne stavlja), podlijte HLADNOM vodom, jer se lakše razmuti i ulije u lonac (kada je voda topla ili juha iz graha prebrzo se zgusne i teže je uliti u lonac)
7.



dodajte lovor i još na laganoj vatri kuhajte desetak minuta i do kraja začinite…
SAVJETI
1.
što više sastojaka mesa (dobro ide i govedina) i povrća to je grah bolji….
2.
što je veća količina to je grah bolji
3.
100 gr graha i 100 gr suhog mesa po osobi je normativ za jako gladne i VELIKEEE ljude
4.
dodajte još neki svoj štih ili notu u grah jer to je jelo za kreacije… a ovo je osnovni recept sa nekoliko savjeta
5.
vodite računa da li je domaće suho meso ili iz dućana zbog dužine kuhanja i otkuhavanja…
6.
mnogi se boje zaprške, a grah bez nje nema onaj THE okus, ali crvenu mljevenu papriku svakako dodajte u lonac, a brašno razmućeno u vodi dodajte u grah za gustinu ako ne radite zapršku
7.
ili ako volite jako jušni grah “čorbast”, nemojte raditi zapršku, ali obavezno dodajte papriku i lovor…

Nema komentara:

Objavi komentar