loading...

ad now

subota, 29. travnja 2017.

Pričajte s bebom u trbuhu jer to potiče njezin razvoj


Istraživanja na području prenatalne stimulacije pokazuju da su maženje bebe preko mamina trbuha, sviranje nježne i melodične glazbe, te blaga svjetla i vibracije ugodni podražaji za nerođenu bebu. Zato komunicirajte s bebom u trbuhu, po mogućnosti na glas, svaki puta kad se osjetite potrebu
Dr. Thomas R. Verny, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za učinke prenatalnog i ranog postnatalnog okoliša na razvoj djeteta kaže: “Svake minute formiraju se nove stanice u mozgu nerođene bebe. Usporedno s njima stvaraju se i moždane poveznice koje pomažu u komunikaciji. Što više potičete djetetovu kožu ili sluh, to će se više razvijati i jačati moždane poveznice i tako će dijete, kada se rodi, biti spremnije za susret sa svijetom.”

Znanstvena istraživanja pokazala su da roditelji koji posvećuju pozornost prenatalnoj stimulaciji i komunikaciji sa svojom bebom, poslije razvijaju mnogo bliskiji odnos s njom. Zato, odvojite vremena za to, i zbog nje i zbog sebe.

Načini komunikacije

Napokon… djeca dolaze s uputstvima!Poticanje bebinih osjetilaznakovni jezik za bebeNe znaš mi reći? Pokaži mi rukom!komunikacija s bebom u trbuhuBebice vole kad im pričate, iako su još u trbuhu!
Razgovor
Jedan od najjednostavnijih načina za komunikaciju s nerođenom bebom jest razgovor s njom. Znanstvena istraživanja nedvojbeno su pokazala da se otkucaji bebina srca ubrzaju kada čuje zvuk mamina glasa. Obratite joj se kao da je već s vama – govorite joj lijepe riječi, pjevajte ili pjevušite. To će joj pomoći da se navikne na vaš glas i počne prepoznavati rečenične oblike. Možete joj predstaviti tatu, rođake, djeda i baku, to će joj pomoći da se zbliži s ljudima koje će ugledati kada se rodi. Možete čak i opisati osobu koju joj predstavljate, na primjer: “Ovo je tvoj tata, zove se Petar. Visok je i nosi naočale. Voli igrati nogomet i čitati knjige. Tvoj tata te voli.”
Možete i uzeti mali rokovnik ili bilježnicu i u nju pisati kao da razgovarate s bebom. To je zgodno, ne samo zato što će vas povezati s njom, nego i zato što joj, kad poraste, možete pokazati što ste zapisivali prije njezina rođenja.

Napišite koliko je volite, što vas zabrinjava u vezi s porođajem, postavite joj pitanja o njoj ili je zamolite da učini nešto što vam je potrebno, na primjer da promijeni položaj u onaj koji je povoljniji za porođaj. A kad se približite porođaju, bebi možete govoriti: “Spremni smo da se rodiš. Čekamo te raširenih ruku” ili “Došlo je vrijeme kad je sigurno da se rodiš. Jedva čekamo da te grlimo i brinemo se za tebe, draga naša bebice.”

Osluškivanje bebinih potreba
Da biste čuli kako se vaša beba osjeća, potrebno je unutarnje povjerenje i tišina. Možete svaki dan nekoliko minuta u tišini masirati bebu preko svog trbuha i tada je pitati, u mislima ili naglas, što joj treba i kako možete najbolje zadovoljiti njezine potrebe. Osluhnite zatim u tišini i možda će vas iznenaditi ono što čujete. Možda nećete čuti bebin “glas”, ali s vremenom ćete osjetiti njezinu poruku koja prolazi kroz vas.
Neke žene tijekom trudnoće osjećaju snažnu potrebu da budu u blizini svojih partnera, imaju neobične prohtjeve što se tiče hrane, a neke čak imaju snažnu želju da budu na određenom mjestu, na primjer uz more, jezero, rijeku, u planinama ili u šumi. Naravno, nije moguće utvrditi dolaze li sve takve emocije i želje od bebe, no sigurno je to da beba izražava svoje želje i potrebe kroz majku. Zato, ako vas obuzmu određeni osjećaji, misli ili želje, razmotrite mogućnost da vam beba kroz potrebe vašega tijela pokušava nešto poručiti.

Snaga misli
Iako vaša beba trenutačno još nije fizički prisutna pokraj vas, možete razmišljati o njoj i o trenutku kada ćete je upoznati. Neka vaše misli budu pozitivne, pune ljubavi prema njoj i radosti što će se uskoro roditi. Ona će osjetiti energiju vaših misli i to će joj pomoći da se osjeća ugodno, željeno i voljeno. Radosno očekivanje njezina dolaska u vaš život šalje joj poruku koja će joj pomoći u napretku i razvoju osjećaja samopoštovanja prije samoga rođenja.

Nije baš moguće biti sretan u svakom trenutku svakoga dana, no možete odabrati biti pozitivni u porukama koje šaljete bebi. Postoji vjerovanje da način na koji se odnosite prema djetetu prije rođenja može donekle odrediti kako će se ono poslije odnositi prema samom sebi, te kakva će biti njegova očekivanja od drugih ljudi.

Prepričavanje dnevnih događaja
Prenatalna iskustva pripremaju vašu bebu za život nakon rođenja. Zato podijelite svoje svakodnevne događaje s njom. Pričajte joj o tome što vidite i čujete oko sebe, što radite, što se događa, čak i ako se osjećate malo čudno dok razgovarate s vlastitim trbuhom. I ne brinite se ako vam se neke stvari čine previše običnima da biste bebi pričali o njima. Ono što je vama obično, vašoj bebi sasvim sigurno nije.

Dodir ljubavi
Jeste li primijetili da tijekom dana često dodirujete ili milujete svoj trbuh? To je zato što intuitivno znate da tako možete fizički dodirnuti svoju nerođenu bebu i komunicirati s njom. Možete dodirivati svoj trbuh na razne načine i bebi objašnjavati razliku između njih – dodirivanje, glađenje, tapkanje, nježna masaža, milovanje. Možete svaki dan nekoliko minuta nježno masirati bebu preko trbuha tako da nanesete malo ulja na dlanove i masirate bebine dijelove tijela koje možete napipati. To joj neće naškoditi, a ona će pozitivno reagirati na takvo masiranje tijekom trudnoće izvrsnim razvojem i rastom. Također, pokazalo se da bebe, koje su masirane prije rođenja, jako vole masažu tijekom cijeloga djetinjstva. To je izvrsna tehnika za prevenciju bolesti. Razgovarajte s bebom dok je tako masirate ili joj pjevajte neku vama posebnu, lijepu pjesmu. Vjerojatno je da će ta pjesma umirujuće djelovati na bebu i nakon rođenja te da će dijete, kad bolje razvije govor, vrlo brzo naučiti pjevati tu pjesmu.

Mamino raspoloženje
Stres koji buduća majka doživi izravno negativno utječe na stvaranje bebine osobnosti, već u vrlo ranoj fazi razvoja u maternici. Vi i vaša beba ste povezani jer dijelite istu krv i protok hranjivih tvari i hormona kroz posteljicu. Kada se vaši osjećaji promijene, mijenja se kemijski sastav vašega krvotoka, a to znači da sve što vi osjećate, osjeća i beba.

Vaša je beba potpuno ovisna o vama kad su u pitanju njezine potrebe – tjelesne, psihološke i emocionalne. Ona je još uvijek u iznimno osjetljivom položaju, zato je važno da pažljivo birate okolinu i vanjske utjecaje kojima izlažete sebe i nju. Obratite pozornost na svoje snove i intuiciju. Zapišite što osjećate da vam beba želi poručiti. Pokušajte otkriti što voli, a što ne. Kad beba obrati pozornost na nešto, obično se gotovo potpuno smiri i stiša, a kad joj nešto smeta, obično postane vrlo aktivna. Kad pojedete neku hranu, pokušajte osjetiti kako ona utječe na bebu.

Vrlo je važno da vaši pokušaji komuniciranja s bebom budu redoviti i da vjerujete da ćete u tome uspjeti. Mnoge trudnice kažu da vjeruju kako je moguće komunicirati s bebom u trbuhu, no u tome nisu dosljedne. Pokušajte vizualizirati kako izgleda vaša beba i kako reagira na vaše riječi. Vi ste joj najbliža osoba, vaše se misli i osjećaji prenose na nju. Kroz redoviti razgovor, meditaciju, glazbu, vizualizacije, dodire i pozitivne misli, vi i vaša beba još prije njezina rođenja ostvarit ćete vrlo posebnu i lijepu povezanost.

Foto: Profimedia

Nema komentara:

Objavi komentar