loading...

ad now

nedjelja, 16. travnja 2017.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE : Prva 24 časa kod kuće sa bebom


Nakon što rodite svoje prvo dete i nakon što dođete kući iz bolnice slobodno očekujte da će vam se ceo svet okrenuti naglavačke, a život promeniti za tren oka. Mi vam otkrivamo kako izgledaju prva 24 časa kod kuće sa bebom, šta treba da znate i na šta treba da obratite pažnju.
Sigurno ste mnogo puta čuli da novorođene bebe samo spavaju, kake, jedu i plsču pa briga o njima na osnovu toga izgleda prilično jednostavno, zar ne? Ali, sve prilike su da neće biti baš toliko lagano kako se to vama čini. Ako znate šta da očekujete tokom prvih dana, sve će biti mnogo lakše. Mi ćemo vam to pokušati objasniti u sledećim redovima.

Hranjenje

Zbog toga što je bebama stomak veoma mali, obično im je potrebna i mala količina hrane po obroku i to najviše do 90 g. Neke bebe su gladne i traže hranu na svakih dva do tri sata dok je neke potrebno hraniti češće. Isto tako, neke bebe objavljuju da su gladne jakim i intenzivni plakanjem, a druge to rade nešto suptilnije, jednostavno cuclajući svoju ruku, usne ili jednostavno okreću glavicu prema dojci ili flašici.

Prvih dana po rođenju bebe obično izgube oko sedam odsto svoje porođajne težine i to je sasvim normalno pa nema razloga da se brinete, ali bebu bi trebalo hraniti najviše na svaka dva sata da bi se ta kilaža što pre povratila i da bi počela da dobija na kilaži, raste i razvija se. Treba da znate i da su novorođene bebe prilično pospane i da ćete ih možda morati buditi da ih nahranite. Kada hranite bebu, ne dajte joj da zaspi odmah čim dva puta povuče mleko, nežno je tapšite po leđima i pričajte joj tako da dobro jede. Po pravilu, svoju porođajnu težinu beba treba da dostigne već sa dve nedelje starosti.

Bljuckanje, štucanje, podrigivanje…

Nekim bebama je neophodno da podrignu nakon svakog obroka uz vašu pomoć, dok druge bebe to odrađuju same i nije im potrebna asistencija. Ako je beba nakon podoja nervozna to je obično znak da treba da podrigne. Podignite je preko ramena i nežno je tapšite po leđama.

Isto tako možete dignuti bebu da podrigne kad je prebacujete sa jedne dojke na drugu ili nakon svakih 10-15 minuta hranjenja ili kad beba završi sa jelom. Nakon dan-dva sigurno ćete već sami shvatiti šta vašoj bebi odgovara i kad treba da je podignete da podrigne. Nema potrebe da bebu jako tapšete po leđima, nežni kružni pokreti po leđima će biti sasvim od pomoći. Postoji nekoliko položaja u kojima možete pomoći bebi da podrigne: možete je podići preko ramena, ili je možete staviti u krilo u polusedeći položaj tako da je stomakom presavijena preko vaše ruke, a možete položiti bebu na stomak u krilo.

Nemojte se prepasti ako beba bude bljuckala ili štucala. Štucanje je sasvim normalno kod beba i njima ne izazaziva nikakvu neugodnost, baš kao i bljucanje nakon obroka. Pratite samo da li je reč o maloj količini i da li je povezano sa jelom. Veoma je važno da pratite kako povraćanje nije povezano sa nekim drugim simptomima poput refluksa.

Puna pelena

Kod dojenih beba možete očekivati najmanje pet punih pelena tokom dana, a kod beba koje jedu veštačko mleko možete očekivati i više od toga, a normalno se može tumačiti na bezbroj načina. Dojene bebe mogu kakiti više od beba koje se hrane na flašicu jer je potrebno više vremena da bebin želudac probavi veštačko mleko. Kod dojenih beba sve to varira, može se desiti da svaka četiri ili više dana, bebe kake nakon svakog podoja, dok bebe hranjene veštačkim mlekom kake nekoliko puta dnevno i obično se drže tog rasporeda.

Prvih dana trebalo bi da pratite koliko puta beba kaki jer bi vas lekar mogao pitati na prvom pregledu. Prvu nuždu beba će obaviti verovatno već prvi dan po rođenju, dok ste još u bolnici i ta prva kaka se zove mekonijum, obično je crne boje nalik katranu. Kad dođete kući kaka bi trebalo da bude žućkaste ili zelenkaste boje kod dojenih beba, dok kod beba koje se hrane veštačkim mlekom boja obično varira. Ako u bebinoj peleni primetite sluz ili tragove krvi to je znak da treba da zovete lekara.

Normalnom stolicom kod beba se smatraju i razne vrste gustine, na primer, dojene bebe imaju prilično retku stolicu pa majke često pomisle kako je u pitanju proliv. Treba da obratite pažnju na šablon i konzistenciju. Treba da se vodite time kako je svaka beba drugačija i ima svoj ritam, neke iznenadne promene su obično znak kako treba da se javite lekaru.

Plakanje

Odmah se pomirite s tim da će beba plakati i gotovo da ne postoji način da to izbegnete. Koliko često, koliko jako i koliko glasno će se menajti vremenom. Prvih nekoliko dana, većina beba su neverovatno tihe i pospane, ali čim navrše oko dve nedelje starosti istraživanja kažu da bebe plaču u proseku dva sata dnevno. Do šeste ili osme nedelje starosti, plakanje se obično pojača. S vremenom ćete sami naučiti i početi prepoznavati zašto beba plače, da li je to zbog pune pelene, zbog gladi, pospanosti ili zbog nečeg trećeg. Neke bebe se često uznemire kad imaju previše aktivnosti i kad sretnu previše ljudi tokom dana.

Naravno, biće dana kada će beba plakati bez vama ikakvog poznatog razloga i moraćete sami naći način da je umirite. I zapamtite ne postoji način da razmazite novorođenče zato svoju bebu nosite i mazite kad god smatrate da je potrebno. U prvim danima života bebi je potrebna sva vaša pažnja. Kao i kasnije u životu, na kraju krajeva. Obavezno pročitajte i tekst „Protumačite bebin plač“. Ako u početku jednostavno ne možete otkriti zašto beba plače za početak pokušajte biti manje kritični prema sebi. To se desilo svakoj majci, čak i onima kojima to nije prva beba i zato se opustite. Imate svo vreme sveta da se uhodavate i naučite.

Spavanje
U totalu, novorođene bebe obično spavaju od 16 do 18 sati tokom dana i trebalo bi da pratite koliko tačno beba spava da biste mogli reći pedijatru ukoliko vas bude pitao. Na svu sreću, bebe imaju tu sposobnost da zaspe gde god da ih postavite: u kolicima, nosiljci, automobilu ili na vašim rukama. Bebe inače obožavaju spavati u automobilu jer ih vožnja podseća na dane provedene u materici kada im se ceo dan svodio na kretanje. Iz istog razloga bebe vole da budu u povoju, jer kada su čvrsto uvijene u pelenu ili dekicu to imitira položaj u kom su bile u stomaku.

Bez obzira kada i gde beba spava, uvek je stavljajte da spava na leđima i sklonite sve nepotrebne dekice jastuke ili igračke iz bebine blizine. Isto tako, nikada ne ostavljajte samu bebu na velikom krevetu jer uvek postoji opasnost od padova čak i ako beba još uvek ne zna sama da se okreće.

Nemojte da vas zabrine to što beba dok spava proizvodi neke čudne zvukove jer su bebe same po sebi glasne dok dišu, a neke ček i prilično glasno hrču, a to je zato što su kod beba disajni putevi prilično suženi i u njima se nalazi sekret koga bi trebalo izvući pomoći posebne pumpice.

Još jedna navika kod beba je periodično disanje. To znači da beba može disati brzo pa pauzirati nekoliko sekundi i početi disati ponovo. Iako je ova pojava sasvim normalna nekim roditeljima može biti prilično zabrinjavajuća. Ako primetite neke od sledećih simptoma odmah zovite lekara:

Stenjanje
Retrakcija grudi ( uvalačenje kože iznad ključne kosti, između rebara ili ispod rebara)
Disanje koje je konstantno ubrzano
Pištanje koje dolazi iz grudi
Širenje nozdrva
Pauza duža od 10-15 sekundi između udisaja
Kupanje

Održavanje higijene kod novorođenih beba se svodi na neke osnove i nije preterano teško. U početku vam neće biti neophodna kadica i bilo bi dobro da izbegavate ovakvo kupanje sve dok ne otpadne pupčana vrpca. Sasvim je dovoljno da bebu u početku samo prebrišete vlažnom gazom ili sunđerom. Lekari preporučuju da bebu ovako kupate prve dve nedelje jer previše kupanja i dodira sa vodom može isušiti bebinu delikatnu kožu.

Gazom koju ste namočili u mlaku vodu jednostavno prebrišite sve bebine pregibe gde bi se mogla nakupiti prljavština i vlažnost. To su područje oko genitalija, vrat, prepone, laktovi, kolena… Ako primetite crvenilo u predelu guze, jednostavno namažite kremicom i crvenilo bi trebalo brzo proći.

Nemojte se čuditi ako koža vaše bebe u početku ne izgleda savršeno, to će doći vremenom, ali prvih dana kod beba se može pojaviti mnoštvo iritacija kao što je novorođenački osip, ljuštenje kože ili suvoća što je obično uzrokovano time što je bebina koža devet meseci bila izložena plodovoj vodi. Takođe, možda primetite i male dlačice po ramenima i leđima koje nestanu kroz nedelju ili dve.

Garderoba za novorođenče

Većina trudnica i mladih majki jednostavno ne može odoleti i za svoje bebe kupuju garderobu u velikim količinama iako za to zaista nema nikakve potrebe. Za početak vam je potrebna garderoba koja se jednostavno skida, koja je bebi udobna i koja je napravljena od prirodnih materijala. Prvih dana izbegavajte bodije i majičice koji se oblače preko glave, već birajte one u stilu kimona, koje se vezuju. Isto tako nema potrebe da bebi celo vreme držite kapicu na glavi osim ako u kući gde boravite nije hladno.

Za početak, bebu oblačite u pamučnu majičicu i jednodelnu benkicu sa stopicama. To je najjednostavnije za skidanje, a bebi će biti sigurno udobno. Tokom noći, naravno ukoliko je hladno, najbolja opcija je vreća za spavanje. Nemojte preterivati kad je oblačenje u pitanju i vodite se zdravim razumom. Bebe su često nervozne ukoliko im je previše toplo.

Neophodna oprema

Ako ste još tokom trudnoće pokupovali mnoštvo opreme za bebe pomirite se sa činjenicom da vam tokom prvih dana većina tih stvari zaista neće biti neophodna. Za početak biće vam potrebno mesto gde će beba spavati (krevetac ili kolevka) i nosiljka, odnosno sedalica za auto. S vremenom će vam biti potrebna i visoka stolica za hranjenje, anatomska kadica i još mnogo toga, ali prvih dana sve je prilično jednostavno. Više o nepotrebnim stvarima za bebe pročitajte u tekstu „Stvari zbog kojih mladi roditelji bacaju pare“.

Prilagođavanje

Donošenje bebe kući je zaista najveća životna promena koja će vam se desiti i nipošto nemojte očekivati da ćete se na promenu navići čim uđete u kuću. Možda će vam biti potrebno nekoliko dana, nedelja ili meseci da sve dođe na svoje, ali naš savet vam je da se ne požurujete i date si svo vreme ovoga sveta. Za početak odbacite sva očekivanja, zaboravite na planove i prepustite se svojim instinktima.

Prvih dana nakon porođaja žensko telo se nosi sa povišenim nivoom hormona, a to u kombinaciji sa mnjkom sna nikako nije dobro. S druge strane vaš mozak treba da se navikne na sasvim novi stadijum života pa se može desiti da bezrazložno plačete, smejete se, budete frustrirani i uzbuđeni i to u nekoliko minuta. Isto tako, otkrićete da briga oko novorođenčeta, koja je prilično osnovna, oduzima zaista puno vremena tako da će vam ostajati minimalno za vaše najosnovnije potrebe.

Između 70 i 80 mladih majki doživi takozvani „baby blues“ usled hormonalnih promena u postporođajnom periodu. Na svu sreću, ova pojava je obično kratkog veka i uglavnom nestane dve nedelje nakon porođaja. Ako i nakon dve nedelje osećate simptome onda bi trebalo da pripazite da nije reč o postporođajnoj depresiji. Pročitajte i kako da „Pobedite postporođajnu depresiju“.

Postporođajna depresija traje prilično duže i simptomi su nešto teži, a pogađa jednu od deset žena. Lečenje je veoma važno kako za vas tako i za vašu bebu, a ako osetite da niste dobro razgovarajte sa vašim partnerom i zajedničkim snagama potražite pomoć. Nipošto nemojte zanemarivati simptome i ne dozvolite da neko omalovažava vaše stanje.

Za početak pokušajte dok beba spava raditi neke stvari koje vas vesele, istuširajte se, nalakirajte nokte ili jednostavno prelistavajte žutu štampu. Radite sve ono što bi vam moglo napuniti baterije i zbog čega biste se mogli osećati bolje.

Pored svih životnih, očekujte i velike promene kad je u pitanju vaše telo, ali sa time se nemojte zamarati bar neko vreme, dajte sebi i svom telu vremena da se oporavi od trudnoće, ali i samog porođaja pa tek nakon prvog pregleda kod ginekologa počnite sa razmišljanjem kako da se vratite u formu. Isto tako, ukoliko dojite vašu bebu, dobro izbalansirana ishrana je od velike važnosti pa neko vreme nećete moći da se podvrgavate restriktivnim dijetama

izvor.lifepressmagazin.com

Nema komentara:

Objavi komentar