loading...

ad now

petak, 5. svibnja 2017.

KOPRIVA JE LIJEK ZA MALOKRVNOST I OPADANJE KOSE!


Za koprivu (Urtica dionica) znaju svi, a većina je zaobilazi u širokom luku jer žari kožu i uzrokuje plikove. Međutim, vrlo je cijenjena zbog ljekovitih svojstava, koja je suvremena medicina dokazala. Prirodan je lijek za malokrvnost, opadanje kose, reumatizam i oboljenja zglobova, groznicu, čir na želucu, nesanicu, nervozu….




Vrlo je rasprostranjena i raste kao korov u vrtovima, pored ograda, puteva … U proljeće se bere lišće, od proljeća do jeseni se vadi korijenje, dok se sjeme uzima isključivo u kolovozu.

Ima visoku vitaminsku vrijednost, pa je preporučuju u prehrani.
Sadrži mnogo bjelančevina, ugljikohidrata, masti, a od minerala kalcij, fosfor, željezo, magnezij, vitamine C, A, B2, B5, K, karoten, pantotensku kiselinu, lecitin, tanin. Ima više vitamina C i A od većine kultiviranih biljaka, ali na našoj trpezi nije dovoljno zastupljena.

Kopriva je savršen čistač krvi, sprečava upale i potiče izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Bogata je klorofilom koji pomaže da se obnove oštećene stanice i poboljšava opskrbu mozga kisonika.

Idealna je namirnica za proljeće, mladi listovi po ukusu podsjećaju na špinat, ali sadrže pet puta više kalcija i šest puta više vitamina C.

Sjemenke imaju aromu koštunjavog voća, koja postaje intenzivnija kada se isprže. Cvjetovi se također koriste za jelo i vrlo su aromatični. Svježe listove je najbolje spremati kao špinat, a osušeni se koriste kao začin ili za čaj. Vlakna koja žare, uništavaju se blanširanjem u vodi, a ubrani vrhovi se prelijevaju vrelom vodom.

Zbog izuzetnog kvaliteta, bečki liječnik Bankhofer preporučuje juhu, pire, pastu verde i čaj od koprive. Listovi ove biljke mogu se dodaju u razna variva, čorbe, salate, pošto se prethodno preliju vrelom vodom da ne žare. Osobama s kamenom u bubregu preporučuje se da je pripremaju kao špinat.

Za pastu verde listovi se dobro operu, sitno iseckaju, kratko prokuhaju i ispasira u kašu s maslinovim uljem i Cenov češnjaka. Zatim se prelije preko vrele tjestenine.

Čaj od koprive se priprema tako što se puna jušna žlica, dobro opranih i sitno isjeckanih listova prelije kipućom vodom i ostavi da odstoji 60 do 90 sekundi. Pije se kada se malo prohladi, u malim gutljajima. Profesor Bankhofer proporučuje da se uzima tako nekoliko dana, a tvrdi da podiže imunitet i energiju, prija žučnoj kesi, bubrezima i jetri.




UBLAŽAVA PROLJETNE ALERGIJE
Znanstvena istraživanja dokazala su da je kopriva djelotvorna kod proljetnih alergija. Ali, prije nego što počnete koristiti sirup, ekstrakt ili čaj, bitno je da se konzultirati s liječnikom ili homeopatom. Zbog velike količine kalija djeluje kao diuretik, pa ublažava upalu mokraćnih puteva i sprečava nastanak kamena u bubregu. Željezo u čaju od ove biljke pospješuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca, olakšava organizmu opskrbu kisikom, a sprečava da dođe do anemije. Kao čistač krvi, pomaže i kod problema s aknama i prištićima. Preporučuje se i kod infekcija u ustima, afti ili upala desni, kao i za obnavljanje istrošene hrskavice.

ZA ŽELUDAC I JETRU
Posebno je djelotvoran čaj od cijele biljke. Sprema se tako što se u dvije litre vode stave tri jušne žlice usitnjene koprive i ostave da odstoje 10 do 12 sati. Nakon toga, kuha se poklopljeno oko 30 minuta. Kada se ohladi, procijedi se i pije jedna šalica tri puta dnevno, prije jela. Čisti pluća od sluzi, kao i crijeva, jetru i želudac.

PROLJETNA ČORBA OD KOPRIVA
Potrebno je: 500 g mlade koprive,2 žlice ulja,2 žlice zobenih pahuljica, žlica brašna,1 dl kisele pavlake ili mlijeka, čen bijelog luka, so, biber, kašika sjeckane kopra.

Koprivu operite i skuhajte u kipućoj vodi. Zatim ocijediti i isckajte sitno kao listove špinata. Napraviti prvo laganu zapršku od ulja, brašna i bijelog luka, pa dodajte koprivu, pirjajte kratko, zatim nalijte hladnu, pa toplu vodu. Ostaviti da se kuha 10-ak minuta, dodajte zobene pahuljice, promiješajte i čim provri maknite s vatre. Posolite i popaprite po ukusu, na kraju začinite vrhnjem ili mlijekom. Ostavite da odstoji 10-ak minuta, pospite kopra i poslužite.

IZVOR: zenstvena

Nema komentara:

Objavi komentar