loading...

ad now

srijeda, 10. svibnja 2017.

LEDENI VIJENAC KOJI JE ZALUDIO INTERENET – mliječni desert sa turskim keksom!



Ledeni vijenac je prava ledena poslastica sa obiljem slatke pavlake i keksa koja ima tako laganu i kremastu teksturu.

Potrebno je:
1 l mlijeka
100 gr griza
200 gr šećera
50 gr kokosa
2 kesice pudinga od vanile
1 kesica vanilin šećera



1 kašičica burbon vanilin šećera
100 gr turskog keksa
50 gr maslaca
2 dl slatke pavlake

Glazura:
50 gr tamne čokolade
1,5 kašika ulja
ledeni vijenac2

Priprema
1
Razmutite u hladnom mlijeku puding i griz pa dodajte kokos i izmješajte. Ostatak mlijeka i šećera stavite da prokuha, pa sipajte smjesu sa pudingom i miješajte da se zgusne. Ostavite da se malo ohladi uz povremeno miješanje. Umutite slatku pavlaku i ohlađen puding, pa po malo dodajite umućenu pavlaku i dobro umutite. Obložite kalup za kuglof prozirnom folijom pa u to uspite smjesu i izravnajte. Ravnomjerno poredajte kekse po cijelom kalupu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru. Najbolje bi bilo da ostavite  da prenoćije u frižideru.



2
Za glazuru na pari otopite čokoladu sa 1,5 kašikom ulja. Ohlađen kolač prevrnite na tanjir i skinite foliju. Poprskajte sa topljenom čokoladom i držite  u frižideru do služenja.

Nema komentara:

Objavi komentar