loading...

ad now

petak, 12. svibnja 2017.

Šta sve treba da znate ? TRUDNOĆA POSLE 30-TE


Mnogi misle da su tridesete godine idealne za materinstvo. Do tada bi trebalo da imate relativno izgrađenu karijeru i stabilnu vezu, koje doprinose tome da se osećate sigurnije u građenju porodice.

trudnica-posle-30-te
Osim toga, naučno je dokazano da majke koje svoje poslednje dete rode posle 33. godine žive duže od onih koje su postale majke u dvadesetima. Ako imate više od 30 godina i trudni ste, veće su šanse da su vam roditelji u penziji i da mogu da pomognu oko čuvanja bebe ili održavanja trudnoće.

Tipično je da jajnici u toku jednog menstrualnog ciklusa oslobode jednu jajnu ćeliju. Međutim, kako godine odmiču, nivo hormona FSH raste i izaziva veće šanse da u toku jednog ciklusa bude oslobođeno više od jedne jajne ćelije.To znači da žene u tridesetim godinama imaju veće šanse da imaju blizance, sa ili bez lečenja lekovima za povećanje plodnosti.

Broj trudnoća nakon 40. godine života u svetu se u poslednjih deceniju i po utrostručio. Majke se više ne brinu da će biti najstarije na igralištu dok čuvaju svoje mališane, nego uživaju u činjenici da su u životu prošle mnoge stvari i iskoristile dodatne prilike.

Ovo su sve razlozi zbog kojih žene koje se odluče da postanu majke kasnije u životu nemaju razloga za preteranu brigu.

Međutim, postoji i ona druga, zabrinjavajuća strana medalje: Kako četvrta decenija života napreduje, plodnost žene opada. Zbog toga mnogi lekari savetuju da bi trebalo da počnete što ranije sa pokušajima da ostanete trudni, posebno ako želite više od jednog deteta.

Studije potvrđuju da je 35. godina života prekretnica za sve žene koje žele da postanu majke.

U ranim tridesetim godinama, šanse za začeće, rizik od spontanog pobačaja i genetskih anomalija bebe su gotovo jednaki kao za žene u kasnim dvadesetim godinama. Nakon 35. godine raste i rizik od povišenog krvnog pritiska i gestacijskog dijabetesa u trudnoći. To su sve stanja koje zahtevaju posebnu pažnju i lekarski nadzor tokom cele trudnoće.

Naravno da izuzeci postoje. Mnoge žene su u tridesetim godinama mnogo zdravije u odnosu na one u dvadesetim, zbog zdravog stila života i zbog emotivne stabilnosti. Iako ne postoji način da vratimo vreme ili promenimo godine u kojima smo, postoje koraci koje treba učiniti kako bi trudnoća bila zdrava i srećna, bez obzira na godine starosti

Koje je idealno vreme za trudnoću?

Ako postavite ovo pitanje nekolicini žena, svaka će imati drugačiji odgovor. One koje su postale majke u dvadesetim godinama su koristile svoju bezgraničnu energiju, mame u tridesetim su srećne što su izgradile karijeru pre porodiljskog odsustva, a bebe majki u četrdesetim godinama uživaju u bezgraničnoj zahvalnosti i zrelosti.

Istina je da svako je doba u kome Vi snažno poželite da postanete mama pravo vreme baš za Vas, i da, kao i sve ostalo, vreme odluke sa sobom nosi svoje prednosti i mane.

Izvor.bebac.com

Nema komentara:

Objavi komentar