loading...

ad now

petak, 5. svibnja 2017.

Trudna sam! Trebam li nastaviti raditi?


Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje trudnice postavljaju. Istina je da postoje slučajevi kada ginekolog budućim mamama savjetuje da otvore bolovanje i maksimalno miruju tijekom trudnoće. S druge strane, ako je s vašom trudnoćom sve u redu, ako imate posao koji ne zahtijeva previše tjelesnog napora i koji vas ispunjava – nema razloga da žurite s otvaranjem trudničkog bolovanja.
Nekada, za generacija naših mama, žene su najčešće radile do kraja trudnoće te odlazile na rodiljni dopust u zakonskom roku koji je to od njih zahtijevao, mjesec i pol odnosno najkasnije 28 dana prije termina porođaja. U usporedbi s prošlim generacijama, danas žene češće odlaze na čuvanje trudnoće i prije tog zakonskog datuma, no to i ne čudi ako znamo da su se uvjeti rada promijenili i da je posao danas stresniji, često zahtjevniji, a da majkama, pored toga što rađaju u sve kasnijoj životnoj dobi, kao i nekada treba mir i umjerena fizička opterećenost tijekom trudnoće.

Radno mjesto kao izvor nepotrebnog stresa
Radno mjesto može biti izvor velikog stresa, koji je potencijalna opasnost za trudnoću. Ako primijetite da vam posao svakodnevno izaziva nemir, napetost, glavobolje – savjetujte se s ginekologom jer je u tom slučaju možda bolje prestati raditi.

Također, ako ste na poslu okruženi kemikalijama ili izloženi radijaciji ili pak radite u bolnici i u kontaktu ste sa zaraznim pacijentima i slično, to je prevelik rizik za bebu pa se savjetuje prekid rada već na početku trudnoće.

Pravna pitanja vezana uz prava trudnica i majkiKorištenje starog godišnjeg odmora nakon rodiljnogUvjeti za korištenje starog godišnjeg odmora nakon roditeljskog dopustaKorištenje godišnjeg odmora nakon rodiljnog dopusta
Mnogo je trudnica koje na radnom mjestu provode dosta vremena za računalom, što teoretski može imati štetne posljedice na razvoj bebe, ali nema istraživanja koja to potvrđuju. Ono što možete učiniti jest da ne sjedite izravno ispred ekrana, nego da ga malo ukosite, budući da se intenzitet zračenja na taj način smanjuje. Također, trebate izbjegavati dugotrajno sjedenje kako ne biste opteretili kralježnicu. Uzimajte kratke stanke svakih dvadesetak minuta.

Na kraju je najbolje odlučiti onako kako sami osjećate da treba biti, naravno u dogovoru s vašim ginekologom. Ako ste zdrava, aktivna i vrlo pokretna trudnica, nemate komplikacija, volite svoj posao koji vam ne uzrokuje prevelik stres i jednostavno se dobro osjećate, nema razloga da ne radite, ako to želite. Priroda se pobrinula da većina žena normalno funkcionira tijekom trudnoće i tako će biti i s vama. Konačno, ako ste vi zadovoljni u svojoj aktivnosti i želite raditi, to će goditi ne samo vama već i vašoj nerođenoj bebi.

Foto: Thinkstock

Nema komentara:

Objavi komentar