loading...

ad now

utorak, 15. studenoga 2016.

Ako ne želite da vaša djeca budu NEODGOJENA morate prestati raditi ovih 5 GREŠAKA!

856856
Roditelji često prave greške prilikom vaspitanja djece, a te greške se itekako mogu odraziti na dječije ponašanje. Neke od tih grešaka su:

Bojite se svoje djece

Iako ste svjesni da vam je dijete nešto pogriješilo ili je neposlušno, vi mu ništa ne govorite, već ga puštate da radi ono što je naumilo. To sebi ne smijete dozvoliti. Dijete treba znati granice i šta smije,a šta ne.

 
Ako vidite da plače zato što ste mu zabranili nešto, ne popuštajte jer će u tom slučaju uvijek igrati na suze da dobije ono što želi. Budite odlučni i ne dozvolite  djetetu da manipuliše vama.

Konstantno opravdavanje djece

Često čujemo ovu rečenicu: „Ma pusti ga, dijete je to“. Konstantnim izogvaranjem ove rečenice samo sputavate svoje dijete i dozvoljavate mu da radi ono što želi.

Npr. kada ste u gostima i dijete je nemirno, vi ništa ne poduzimate već ga samo opravdavate. Ili ako dijete ne želi pospremiti za sobom, vi to radite umjesto njega. Tako će se dijete navići da drugi rade umjesto njega i neće ništa naučiti.

Udovoljavanje svakom dječijem prohtjevu

 
Mnogi roditelji misle da su upravu kada ovo rade. Dijete i ne izgovori do kraja ono što želi, a vi ste mu to već kupili. Naučite ih da neke stvari trebaju i zaslužiti jer život nam ne servira ono što zamislimo, već ono za šta se izborimo.

Ne vjerujete da je vaše dijete nešto pogriješilo

Npr. nastavnik vašeg djeteta vam je skrenuo pažnju na njegovo loše ponašanje,a vi ga napadnete jer mislite kako on smije nešto reći za vaše dijete. Prije nego što tako reagujete, poslušajte obje ili više strana.

Porazgovarajte sa vašim djetetom i ukažite mu na neke stvari. Budte svjensi da su djeca spremna i slagati kako bi sebe opravdali u vašim očima.

Ne učite ih strpljivosti

Djeca trebaju znati da neke stvari treba sačekati mirno i bez pravljenja buke. Npr. naučite ih da se čeka i u redu kod doktora ili u supermarketu.

Ne mogu ići preko reda. I naravno, nemojte im dozvoliti da postanu ovisni o društvenim mrežama i tehnologiji.

Ne dozvolite im da skraćuju vrijeme gledanjem u računare ili mobitele. Umjesto toga ih potaknite na čitanje knjiga i kreativnost.

http://megagiga.info

Nema komentara:

Objavi komentar