loading...

ad now

nedjelja, 30. travnja 2017.

Kako i kada beba uči da sedi


Ne pravite grešku prevremenim postavljanjem deteta u sedeći položaj! Na koji način se beba priprema za sedenje i kako izgleda njen razvoj iz meseca u mesec pročitajte u tekstu koji sledi…Roditelji često pogrešno protumače komentar ortopeda na ultrazvučnom pregledu bebinih kukova u uzrastu od šest meseci: “Sve je u redu, beba može da sedi” – kao da dete treba da stave u sedeći položaj. Kukovi su u redu, što je dobro, ali to nije jedini preduslov za sedenje

Ako se pažljivo posmatra i analizira položaj na leđima koji zauzima beba stara četiri, pet meseci – vidi se dosta sličnosti sa sedećim položajem. Ravnoteža je uspostavljena, glava je u sredini, beba hvata šakama, dodiruje sve i stavlja u usta. Stopalima istovremeno izvodi iste pokrete, kao i šakama ispred tela. Drži podignute noge, gleda svoja stopala i dodiruje bedra. Ako se posmatra ovaj položaj zarotiran za devedeset stepeni – vidi se da beba, u stvari, sedi.
6. mesec: Još je rano
Podizanjem nogu ispred tela, beba isteže slabinski deo kičme i tako intenzivno jača trbušne mišiće. Kičmeni stub u ovoj fazi još uvek ne može da održi pravilan uspravan položaj. Kada biste stavili bebu da sedi, pod uticajem težine gornjeg dela tela i zemljine teže bi došlo do sabijanja slabinskog dela kičmenog stuba – smanjenjem međupršljenskih prostora. Ove štetne posledice se ni na koji način više ne mogu otkloniti, što bi u dečjem uzrastu dovelo do deformiteta kičmenog stuba, a u odraslom dobu do ozbiljnih zdravstvenih problema. Zato bebi treba dozvoliti da neometano, podizanjem nogu – jača sve one mišiće koji su potrebni za sedenje, a da istovremeno ne opterećuje kičmeni stub.

Kako izgleda bebin razvoj u ovom periodu, saznajte na linku: Bebin šesti mesec

Rizici preranog sedenja
Pored rizika da dođe do promena na kičmenom stubu, prevremeno stavljanje u pasivan sedeći položaj može i kod neurološki zdravih beba da dovede do zaostajanja u fizičkom razvoju. U sedećem položaju ne mogu da se treniraju leđni mišići (to beba radi na stomaku), trbušni (koji se uvežbavaju na leđima), niti bočni (koje beba jača kada je na boku).
Nepoznavanje normalnog motornog razvoja dovodi mnoge roditelje u zabludu. Zbog toga, problem koji dete ima – u vidu povišenog tonusa: kada se, na primer, u prvim mesecima iz ležećeg položaja na leđima diže napred, tumače naprednim sazrevanjem. Oni dovode dete u sedeći položaj, što može da ima ozbiljne posledice na motorni razvoj, koje kasnije ne mogu da se poprave. Ako beba u prvim mesecima pokušava da se podigne napred, ili uz malu pomoć zauzima sedeći položaj, obavezno se obratite dečjem fizijatru. Takođe, ako uglavnom drži opružene noge, retko ih savija i podiže – konsultujte se sa lekarom.
Ukoliko imate bebu uzrasta šest meseci do godinu dana i već ste je stavili u pasivan sedeći položaj, prestanite to da radite i dozvolite joj da se sama pripremi za sedenje.8. i 9. mesec: Uvežbavanje ravnoteže
U osmom mesecu, beba se često okreće na oba boka. Dok se oslanja na lakat jedne ruke, drugom se igra. U ovom položaju uvežbava ravnotežu i polako se priprema za sedenje.

Tek krajem devetog meseca, iz ležećeg položaja na leđima – beba može da se uspravi u bočni sedeći položaj, sa osloncem na šaku, što je pripremna faza za uspravan sedeći položaj. Iz kosog sedećeg položaja, sa savijenim nogama, beba pokušava i da puzi, oslanjajući se na otvorene šake. Još uvek nemojte stavljati bebu da sedi!

Kako izgleda bebin razvoj u ovom periodu, saznajte na linku: Bebin osmi mesec
Ne podupirite bebu jastucima!
Roditelji često podupiru jastucima bebu koja ne može sama da sedi. Iako zauzima sedeći položaj, beba ne može da se igra igračkama koje su oko nje. Naime, i najmanji pokret je izvodi iz ravnoteže, koju mora da povrati, za šta su joj potrebne ruke. Da biste ovu situaciju razumeli, zamislite da sedite na velikoj lopti i pokušavate da dohvatite nešto. U bilo kom pravcu da krenete telom, lopta će vam izmicati. Moraćete da angažujete veliki broj mišića kako ne biste pali sa lopte.

12. Mesec: Sad je pravo vreme
Sa dvanaest meseci, većina beba je u stanju da preko bočnog i kosog sedećeg položaja dođe u stabilan sedeći položaj na podu. Ovo podrazumeva da je u pravi sedeći položaj na čvrstoj i ravnoj površini beba došla bez tuđe pomoći. Ako ste dozvolili bebi da se sama uspravi i sedne, ona će sedeti sigurno, sa pravim leđima i malo savijenim nogama.

Kako izgleda bebin razvoj u ovom periodu, saznajte na linku: Bebin dvanaesti mesec

Pošto je potreba za kretanjem u ovom uzrastu velika, beba će se na kratko poigrati i nastaviće da puzi. Sada je pravo vreme da ostavite vašu bebu da nesmetano sedi!

Tekst: Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut

Nema komentara:

Objavi komentar