loading...

ad now

ponedjeljak, 1. svibnja 2017.

Dobijanje na težini bebe u prvim mesecima šta treba da znate !


U prvoj godini života, novorođenče ce utrostručiti težinu koju je imalo na rođenju i njihova visina će se povećati za 50%



Na rođenju će bebi biti izmerene težina, dužina i obim glave. Rast je dobar pokazatelj zdravlja bebe. Usporeno napredovanje može biti pokazatelj zdravstvenih problema.

Baš kao i odrasli, i bebe su različite težine i visine. Vecina beba će na rođenju težiti između 2.800 i 4.200 grama. Prosečna dužina kreće se između 48 i 53 centimetara. Ovo se odnosi na bebe rođene između 37. i 40. nedelje trudnoće.

Novorođenčad, koja su lakša ili teža od proseka su verovatno savršeno u redu, ali će lekari posle rođenja izvršiti pregled da bi bili sigurni da nema problema.

Brojni faktori mogu da utiču na telesnu masu bebe na rođenju. Važna je dužina trajanja trudnoće, jer su bebe rođene kasnije teže. Prevremeno rođene bebe često su manje od proseka i potrebna im je dodatna nega.

Faktori koji utiču na bebinu težinu

·-Konstitucija roditelja
-Visoki roditelji mogu dobiti bebu krupniju od proseka, a niski “sitnu” bebu.

· Višeplodna trudnoća
-Blizanci i trojke su najčešće bebe niže telesne mase od prosečne, ne samo zbog toga što dele mali prostor u materici, već i zato sto se često rađaju pre 40. nedelje.

· Red rođenja
Prvorođena deca su često sitnija od brata ili sestre rođene kasnije.

· Pol
Devojčice imaju tendenciju da budu manje, dečaci veći, ali su razlike po rođenju male.

· Majčino zdravlje tokom trudnoće
Faktori koji mogu uticati na manju telesnu masu novorođenčeta su: visok krvni pritisak majke, srčani problemi, upotreba cigareta, alkohola ili narkotika tokom trudnoće.

Ako majka ima dijabetes, beba može imati veću težinu na rođenju.

Sve uslove koji mogu uticati, ginekolog treba pažljivo da prati. Pored toga, žena ne bi trebalo da konzumira alkohol, narkotike i pušenje tokom trudnoće.

· Ishrana majke tokom trudnoće
Pravilna ishrana je od suštinskog značaja za rast bebe u materici i van nje. Lošom ishranom tokom trudnoće može se uticati na težinu novorođenčeta i nedovoljno napredovanje bebe.

· Zdravlje bebe
Zdravstveni problem, problemi na porodjaju i neke od infekcija stečenih u materici, mogu da utiču na porođajnu težinu deteta i kasniji rast.

Rast i nedonošče
Prevremeno rođene bebe su, generalno, manje od ostale novorođenčadi. Prvenstveno ce telesna masa biti određena time koliko je beba ranije rođena. Nedonošče, vreme koje je trebalo da provede u majčinom stomaku i tako raste, sada mora da provodi u spoljnom svetu.

Mnoge prevremeno rođene bebe su klasifikovane sa “mala porođajna težina” ili “veoma smanjena porođajna težina”. U medicinskim terminima, “mala porođajna težina” znači da je telesna masa bebe ispod 2.600 grama. To je slučaj jedne od trinaest beba, tako da je sasvim uobičajeno.

“Veoma smanjena porođajna težina” znači da beba teži manje od 1.600 grama.

Prevremeno rođene bebe dobijaju posebnu medicinsku pažnju odmah nakon rođenja i neonatolog može biti uključen u negu. Mnoga nedonoščad provode vreme u neonatalnom odeljenju intenzivne nege, dok primaju medicinsku negu, uključujući hranjenje i posmatranje rasta.

Veće je bolje?
Ranije se smatralo da je slika bucmaste bebe odraz zdravog novorođenčeta. Ali bebe rođene mnogo veće od proseka, mogu imati zdravstvene probleme. Nekoliko dana po rođenju, mora se pratiti nivo šećera u krvi, posebno ako i majka ima dijabetes, uključujući i gestacijski dijabetes.

Kako beba raste
Bebe se rađaju sa “dodatnim” tečnostima, te je sasvim normalan pad telesne mase tokom prvih nekoliko dana života. Zdravo novorođenče će izgubiti 7% – 10% porođajne težine, ali bi trebalo da to nadoknadi tokom prve dve nedelje života.

Tokom prvog meseca, odojčad nastavlja da dobija na težini najmanje 140 grama nedeljno. U visinu obično rastu između 2.5 i 4 centimetara tokom prvog meseca. Mnoga novorođenčad prolaze kroz period brzog rasta kada naglo porastu između sedmog i desetog dana života i onda opet sa tri, pa šest nedelja.

Briga zbog bebinog (ne)napredovanja
Beba je mala, i može biti teško znati da li dobija dovoljno na težini. Možda ćete brinuti da li je vaša beba izgubila previše u prvim danima života, da li ne uzima dovoljno majčinog ili adaptiranog mleka. Najverovatnije da je sve u redu. Ali, ako ste konstantno zabrinuti, proverite sa pedijatrom da li je sve u redu sa bebom.

Da li je beba bila mala ili velika na rođenju ne određuje kakvo će dete biti kasnije. Dosta visoki tinejdžeri su mozda rođeni kao nedonoščad ili bebe sa nadprosečnom telesnom masom na rođenju, mogu biti vitke u pubertetu. Pravila nema.

Deca imaju tendenciju da liče na roditelje, iz vremena kada su oni odrastali. Genetika, dobra ishrana i Vaša pažnja će igrati ključnu ulogu u rastu deteta u narednim godinama.

izvor.demetra.rs/index

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE

TREBA ZNATI :Napredak deteta zavisi od meseca njegovog rođenja?
NAPREDOVANJE : Koliko beba treba da dobije na kilaži?
Mamice saznajte šta vam je sve potrebno za novorodjenče?

Nema komentara:

Objavi komentar