loading...

ad now

nedjelja, 7. svibnja 2017.

DOMAĆE SLATKO OD JAGODA: Najbolji recept i tehnika čišćenja voća (KORAK PO KORAK)


Osetljivo voće kao što su jagode treba pripremati brzo i vešto. Evo jednostavnog uputstva koje će vam pomoći da voće očistite lako, a da do kuvanja ostane sveže i čvrsto.
Sastojci:
    1 kg zrelih jagoda



    0,2 kg šećera
    1 limuntusa

Priprema: Jagode oprati, očistiti i namočiti u vodu sa rastvorenim limuntusom. Ocediti, pa ređati u šerpu – sloj voća, sloj šećera. Pokriti i ostaviti da odstoji, može i preko noći, na hladnom. Kuvati na srednjoj vatri, skidati penu i kad je kuvano openiti do kraja. Preko šerpe rastegnite čistu kuhinjsku krpu, navlaženu hladnom vodom i ostaviti da se ohladi pa sipati u tegle. Povezati tegle i ostaviti na hladno, u ostavu ili podrum.



Tehnika rada: Najbolje je da voće pripremate kilogram po kilogram. Prvi kilogram potopite na kratko u hladnu vodu, a za to vreme proberite sledeći kilogram – birajte samo cele, neoštećene jagode.
Zatim iz prvog kilograma operite jagode pod mlazom – šaku po šaku i ostavite na kratko u đevđir da se ocedi, a sledeći kilogram potopite u čistu, hladnu vodu. Sada prvi kilogram čistite od peteljki i stavljate u vodu s limuntusom. Kad završite, drugi kilogram ide na pranje i ceđenje.
Na kraju prvi ocedite od kisele vode i slažite u šerpu. Ponovite proceduru onoliko puta koliko imate voća. Tako ćete raditi brzo i s lakoćom, a voće će biti dobro oprano, očišćeno i spremljeno za kuvanje.
(Izvor: Lisa.rs)

Nema komentara:

Objavi komentar