loading...

ad now

petak, 12. svibnja 2017.

Na BALKANU retko ko zna za ovu biljku, a ona donosi veliki profit!!


Biljka koja osvaja plantaže jošta, a popularnost je stekla plodovima koji su riznica vitamina ali i brzom zaradom jer su proizvodi koji se dobijaju
od nje postali hit na pijacama.

Izgleda kao ribizla, dok ukus lići na mješavinu borovnice, kivija i grožđa.

Jošta je nastala u Njemačkoj ukrštanjem ogrozda i crne ribizle.Mada je otkrivena 1922. godine u našoj zemlji se malo zna za ovu biljku te se njenim gajenjem može zaraditi veliki novac.Jošta ima izvanredan sastav minerala i vitamina, visok nivo otpornosti na bolesti i štetočine. Jošta uspjeva na područjima sa kontinentalnom klimom, a može izdržati i do -40 °C.

U prvih 4 godine prinos u grmu prosečno je 3,6 kilograma a cijena ploda je  i do 5 eura po kilogramu.

Jošta sadrži 8 puta više vitamina C od limuna, 20 puta više od jabuke i oko 30 puta više od trešanja. Konzumira se u svježem stanju, kuhana ili smrznuta. Poznato
je i vino od joste, dobijeno bez termičke obrade.

Naučnici su dokazali ljekovita svojstva ove biljke. Ona liječi malokrvnost, jača imunitet, pročišćava krvne sudove i jetru, štiti od prehlade i gripa. Sok od joste



dobar je dijuretik, a dokazana su pozitivna svojstva za liječenje gihta i reume.Sadnice ove biljke mogu se kupiti u svim rasadnicima.

izvor:alternativazavas.com

Nema komentara:

Objavi komentar