loading...

ad now

utorak, 9. svibnja 2017.

Prof. dr. Midhat Jašić: Post pomaže osobama sa hipertenzijom i dijabetesom


Mnoge su prednosti posta, a jedna od njih je i ona koja se odnosi na zdravlje čovjeka. Tome u prilog idu i naučna istraživanja provedena na renomiranim univerzitetima širom svijeta, piše “Faktor“.




Prema riječima prof. dr. Midhata Jašića, profesora nutricionizma na Tehnološkom i farmaceutskom fakultetu u Tuzli, post nedvojbeno utječe na sve aspekte čovjekovog zdravlja, od fizičkog, preko emocionalnog, intelektualnog, do duhovnog.

Obnavlja probavni i krvožilni sistem

– Kada je riječ o fizičkom aspektu zdravlja, tokom 30 dana posta obnavlja se probavni, krvožilni i nervni sistem čovjeka. Post utječe i na naš kognitivni sistem, odnosno razmišljanje. Izbjegavanjem hrane tokom dana smanjuje se dotok određenih nutrijenata do ćelija nervnog tkiva, pogotovo glukoze. Time se smanjuje aktivnost nervnih ćelija. Na taj način, služeći se kibernetičkim jezikom, pospješujemo resetovanje nervnog sistema. Kada govorimo o emotivnoj dimenziji posta valja istaći kako je post ibadet – posvećenje Bogu. Allah dž.š. kaže da je post njegov i da mu se čovjek najviše približi upravo u to vrijeme. Dakle, ta emotivna dimenzija podrazumijeva našu želju da budemo pravični i bezgrešni. Naravno, iznad svega je duhovni aspekt koji povećava duhovnost i kvalitetu emotivnog i kognitivnog sadržaja tokom ramazana – objašnjava Jašić.

Konsultirati sa sa ljekarom

Ali, ko sve može postiti? Jašić ističe da postiti mogu sve zdrave osobe, ali i one sa nekim hroničnim bolestima, naravno uz prvobitnu konsultaciju sa ljekarom.




– Osobe sa visokim krvnim pritiskom, koje nemaju teži oblik hipertenzije, mogu se posavjetovati sa ljekarom i uzimati propisanu terapiju tokom iftara i sehura. Onima koji boluju od dijabetesa tipa 2 preporučuje se post jer će na taj način, tokom cijelog dana, držati nivo glukoze u granicama koje vrijede za zdravu osobu. Dakle, post je preporučen onima koji su na bihevioralnoj terapiji (terapija promjene životnog stila) te onima koji su na metforminima (osobe koje uzimaju male doze lijeka). Postiti mogu i oni koji imaju dislipidemiju (poremećaj lipidnog statisa), bilo da se radi o povišenom holesterolu ili trigliceridima. Post će, uz pravilnu prehranu tokom iftara i sehura, pomoći da se stanje sa ovim parametrima popravi. Preporučuje se i osobama koje imaju rizik od bolesti krvožilnog sistema, uz prethodnu konsultaciju sa ljekarom. Pozitivne efekte imat će i pretili, osim onih koji imaju patološki oblik pretilosti, dakle, oni čiji je body mass index veći od 40 – kaže Jašić i dodaje da će blagodati posta osjetiti i osobe sa osteoartritisom i bolestima prostate.

Izvor:faktor.ba

Nema komentara:

Objavi komentar