loading...

ad now

utorak, 15. studenoga 2016.

Kada pogledate u zid, vidite tačke ili mrlje koje plutaju ispred vas? Obratite pažnju, može biti OPASNO!

967967
Mrljice, tačkice, ili „mušice“ koje plutaju pred vašim očima kada se zagledate u zid ili čitate vas u većini slučajeva ne bi trebale brinuti. Međutim, u jednom slučaju zbog njihove pojave morate odmah da idete kod ljekara.

Ono što vi u tim situacijama vidite su zapravo promjene koje se nalaze unutar oka, a ne ispred vas. Prednje dvije trećine očne jabučice ispunjene su želatinoznom, tvari koja se naziva vitreous, odnosno staklasto tijelo.

Ako pokušate da se koncentrišete na njih, ove plutajuće čestice se kreću prema periferiji oka. Riječ je o promjeni vitreousa u kojem dolazi do pojave sitnih čestica koje su najčešće sastavljene od vlakana kolagena.

Ove čestice plutaju po vitreousu, blokiraju svjetlost koja dolazi kroz zjenicu i stvaraju sjenu na mrežnjači i na zadnjem dijelu oka. To su upravo te sjene koje vi vidite.

Razlog za paniku jeste ako odjednom imate navalu takvih plutajućih čestica, te ako ih prate bljeskovi svjetlosti ili trenutni gubitak vida. Tada biste odmah trebali otići kod oftalmologa.

Naime, ovakve pojave mogu da ukazuju na upalu, krvarenje, posjekotinu ili odvajanje mrežnjače, a to se isprva može sanirati.

Zato posjetite ljekara što prije jer u slučaju odlaganja može da dođe i do trajnog sljepila. S druge strane, povremeno ovakvo zamagljenje nije razlog za brigu.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio od koristi. Za više postova o zdravlju našeg tijela slobodno posjetite našu stranicu češće i podijelite sa svojim prijateljima. Hvala!

Izvor: http://www.megagiga.info/kada-pogledate-u-zid-vidite-tacke-ili-mrlje-koje-plutaju-ispred-vas-obratite-paznju-moze-biti-opasno/2/

Nema komentara:

Objavi komentar