ad now
subota, 25. veljače 2017.
MIRISNE I MEKANE SLATKE KIFLICE
Prekrasne kiflice, nastale za tren, bez čekanja da odleže, bez hladnjaka...ma divota!
Sastojci:
• 1 kg brašna
• 1 kašikica soli
• 1 čaša od jogurta mleka (200 ml)
• 1 kocka kvasca
• 1 jaje
• 400 g masti
• 1 kašika šećera
• korica 1-2 limuna
• šećer u prahu za oblaganje kiflica
Priprema:
Prosejati brašno i dodati kašikicu soli.
Mleko zagrejati, da bude toplo, pa preliti preko izmrvljenog kvasca i pola kašikice šećera. Ostaviti kvasac da nadođe.
U posudu u kojoj ćete mesiti staviti mast da omekša na sobnoj temrperaturi. Izraditi varjačom omekšalu mast i kašiku šećera. Dodati jaje pa izmešati. Sipati nadošli kvasac, narendanu koricu limuna i sjediniti sa ostalim sastojcima. Postepeno dodavati prosejano brašno, dok se ne zamesi mekano i glatko testo koje se ne lepi za ruke. Možda neće otići sva navedena količina brašna, zato ga dodajte postepeno.
Rernu uključiti da se greje na 180° C, kako bi bila spremna za prvu turu kiflica. 2 velika pleha obložiti papirom za pečenje.
Testo podeliti na 11 delova. Svaki deo razvući oklagijom u krug, na oko pola cm debljine, seći na 8 trouglića, filovati po želji. Količinu fila prilagoditi veličini trouglića. Motati kiflice, pazeći da fil ostane unutra. Krajeve svake kiflice uštinuti, kako bi se sprečilo curenje fila. Svaku kiflicu blago zaobliti. Ređati kiflice u pleh, ostavljati malo prostora između svake kako bi nesmetano rasle.
Kiflice staviti da se peku, tokom pečenja neće mnogo menjati boju, ostaće blede. Da li su gotove proveriti tako što jednu podignete i pogledate joj dno, ako je fino pečeno i rumeno, kiflice se mogu vaditi.
Vruće kiflice uvaljati u prah šećer, ostaviti da se ohlade i poslužiti. Čuvati u metalnoj kutiji, mogu da traju dosta dugo.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar