loading...

ad now

ponedjeljak, 6. ožujka 2017.

OPASNOST VREBA U SVAKODNEVNICI: Da li znate gdje je najveći izvor zaraze u vašem domu?

kuhinja-kuca
Tijerno navodi da je najprljavija stvar u domaćinstvu – kuhinjski sunđer.

“Kuhinski sunđer pun je rupica u kojima se zadržava sva prljavština prilikom čišćenja, pa čak i nepoželjni mikroorganizmi. Komadići hrane prilikom pranja ostaju ‘zaglavljeni’ u pukotinama, a pošto sunđer ostaje mokar i polako se suši, na svakih 20 minuta se razvija nova bakterija”, objasnio je.

Tijerno smatra da je najbolje sredstvo za dezinfekciju sunđera izbeljivač s hlorom.

Priprema rastvora

Izbjeljivač treba pomješati s vodom u odnosu 1:9 i potopiti sunđer u mješavinu na 30 sekundi, ili duže. Na taj način će biti uništeni svi mikroorganizmi.

Izvor: radiosarajevo

Nema komentara:

Objavi komentar