Kuhane brokule sadrže glukorafanin koji se pretvara u sulforafanan u probavnom sustavu, no u slučaju sirovih brokula to se događa već tijekom procesa žvakanja.
Želite smanjiti svoj rizik od razvijanja raka kože? To možete postići redovitom konzumacijom mlade brokule.
Prilikom procesa probave brokula, rotkvica i potočarka stvaraju iznimno reaktivni sulforafan, tvar za koju se smatra da potiče sinzetu bjelančevina koje štite stanice i čuvaju ih od raka.
Brokula sadrži betakaroten, vitamin C i vlakna, a svi su borci protiv raka. Kao i drugo zeleno lisnato povrće, brokula sadrži velike količine kalcija. Kuhanjem gube vitamine, zato ih pripremite na pari, u mikrovalnoj pećnici ili pržene u tavi. Korisno ih je jesti što češće, a najmanje dvaput na tjedan.
Istraživačke skupine su proučavale učinke sulforafana na različite kronične bolesti i rak prostate. Broj miševa koji su razvili tumore ili lezije smanjen je za 25 posto, ukupan broj tumora smanjen je za 47 posto, a njihova je veličina smanjena za 70 posto. Glukorafanin je, kako je pokazala analiza urina miševa, pretvoren je u aktivni oblik sulforafan.
Kuhane brokule sadrže glukorafanin koji se pretvara u sulforafanan u probavnom sustavu, no u slučaju sirovih brokula to se događa već tijekom procesa žvakanja.
Izvor: alternativaljekovitogbilja.info
Izvor: alternativaljekovitogbilja.info
Nema komentara:
Objavi komentar