loading...

ad now

četvrtak, 12. siječnja 2017.

MAMIN KOLAC OD JABUKA


SASTOJCI
Jabuke
10 jabuka
sok od jednog limuna
1.5 solja smedjeg secera (solja 250 ml)
2 male kasike cimeta
oko 50 g maslaca
1 mala kasika gustina


 
Biskvit
4 jajeta
1.5 solja secera
1 vrecica vanila secera
1 solja mlijeka
1 solja ulja
2 solje brasna
2 male kasike praska za pecivo
1/4 male kasike soli

Za premaz
2 vrecice slaga
1 solja mlijeka za slag***


 
PRIPREMA
Jabuke oguliti i izrezati na tanje kriske.
Staviti u serpu,poprskati sokom od limuna,dodati secer,cimet i maslac i kuhati petnaestak minuta pazeci da se ne prekuhaju.Pred sam kraj dodati gustin i pomijesati.Ostaviti da se malo ohlade.

Za biskvit dobro umutiti jaja,secer i vanilu.
Dodati ulje i mlijeko i lagano pomijesati.
Na kraju dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo i soli i lagano umutiti.

Vatrostalnu tepsiju velicine 40x26 cm obloziti papirom za pecenje i rasporediti pripremljene jabuke zajedno sa tecnoscu koju su jabuke pustile.

Preko jabuka preliti tijesto za biskvit i paci na 180 stepeni 40 minuta.

Gotov kolac ostaviti da se malo ohladi petnaestak minuta i onda ga okrenuti u tepsiju iste velicine.Ako hocete mozete ga okrenuti i na tacnu.
Ostaviti da se potpuno ohladi.

Slag pripremiti po uputama na vrecici.
Ohladjen kolac premazati sa slagom i ostaviti da se kolac dobro ohladi,najbolje preko noci.

Nema komentara:

Objavi komentar