loading...

ad now

srijeda, 4. siječnja 2017.

RECEPT KAKO NAPRAVITI DOBAR PEČENI KROMPIR


Sastojci
1.1-1.2kg krompira
voda za kuvanje
kašičica morske soli (oko 3-4g)


  4-5 čenova bijelog luka, neoljuštenih
oko 30g/35ml maslinovog ulja (ili svinjske/pačje masti ili masnoće od pečenog mesa)*
crni biber
začinske biljke ili suvi začin po izboru (proizvoljno)*

Postupak
Priprema i kuvanje krompira
Zagrijte pećnicu na 225°C, a veliki pleh (po mogućnosti, malo dublji), prekrijte papirom za pečenje. Krompir će biti malo hrskaviji ako to izostavite, ali izbjegavate ribanje - ja biram papir! :)
Krompir oljuštite ili ukoliko ostavljate koru, dobro operite. Za to vrijeme stavite vodu da proključa. Nasjeckajte krompir na kriške ili kocke manje-više, veličine 2cm.
Ubacite u duboki tiganj ili široku šerpu, zajedno sa neoljuštenim čenovima bijelog luka. Nalijte ključalom vodom, poklopite i sačekajte da ponovo uhvati ključ na jakoj vatri. Dodajte ravnu kašičicu soli i smanjite vatru da se lagano krčkaju nekih 10-ak minuta. Provjerite već posle 6-7 minuta, važno je da možete provući vrh noža, ali da se krompir ne raspada.


  Procijedite i ostavite u cjediljci da se prosuši ili vratite u tiganj i stavite na kratko na isključenu ringlu - malo mrdnite da se što više isuši.
Prespite u činiju, prelijte uljem ili masnoćom koju koristite, dodajte još malo soli (ili samo pospite pahuljicama soli nakon pečenja), biber i ako želite, neki začin. Laganim pokretima izmiješajte kašikom, tako da površina svih komada postane gruba i pomalo kao da se rasipa.
Prespite u pleh i rasporedite da se komadi ne preklapaju.
Pečenje krompira
Smanjite temperaturu na 210°C i stavite pleh pri sredini pećnice. Nakon 20 minuta izvucite i okrenite kriške, pošto bi sad već trebalo da se su fino zapekle sa donje strane - ako nisu, vratite još 5 minuta. Ovo je trenutak kad ja obično izvučem bijeli luk i samo ga prekrijem folijom da se ne hladi, pošto je tada još uvijek sladak i divno mekan.
Vratite pleh u pećnicu, sad već da bude u gornjem dijelu i pecite oko 15-25 minuta uz povremeno miješanje. Pastu iz bijelog luka možete istisnuti i malo izmiješati sa uljem, solju i nekim začinima i izmiješati sa krompirom, ali pošto obično neko u porodici ne voli taj ukus, najbolje je da to ostavite u činiji pored.
Ukoliko ima ventilator, onda možete peći na 200°C, provjerite prvi put već nakon 15 minuta, izmiješajte i ostavite pleh na istoj visini. Provjeravajte povremeno, a sve skupa će krompir vjerovatno biti malo brže gotov. Ja preferiram tu opciju, ali trenutno nemam ventilator, tako da...
Pečeni krompir služite odmah, kad je najhrskaviji i najukusniji. Odlično se uklapa uz neko pečeno meso, pečeni losos ili samo uz dobar kiselkast sir i salatu. U zavisnosti od tipa krompira, kasnije će izgubiti malo tu spoljašnju hrskavost, ali će i dalje biti dobar.

Nema komentara:

Objavi komentar