loading...

ad now

utorak, 25. travnja 2017.

Nega novorođenčeta: Kada je moja beba spremna za tuširanje


Tokom prvih dana bebinog života, dok je pupčana ranica još uvek sveža, preporučuje se “suvo pranje” deteta na podlozi. Saznajte kada je pravo vreme za prvo pravo tuširanje i kako bi bebu trebalo “upoznati” sa vodom.

PODELI Facebook Twitter
Nega novorođenčeta: Kada je moja beba spremna za tuširanje Foto: Shutterstock
Ako je vašoj bebi otpao pupčani patrljak, potpuno je bezbedno da je tuširate, kaže Viktorija J. Jouča, pedijatrica i direktorka neprofitne organizacije “Zero to Three” posvećene zdravom razvoju male dece. Ali pre nego što stavite bebu na kupanje, uverite se da je temperatura vode odgovarajuća i sigurna. Prema preporukama američke Komisije za bezbednost potrošača, temperatura vode bi trebalo da bude između 32 i 37 stepena. Najbolji način da proverite temperaturu vode jeste da stavite termometar ispod površine vode i izmerite. Ukoliko nemate termometar, proverite na svom laktu ili zglobu – voda nikada ne bi trebalo da bude previše vruća, čak bi trebalo da bude malo hladnija od one kakvu vi volite.
Kada dođe vreme za prvo tuširanje, postepeno spuštajte bebu i vodite računa da joj mlaz vode ne ide u glavu i lice. Držite mali, suvi peškir blizu sebe kako biste obrisali bebu ako se uznemiri jer joj je pokvašeno lice ili joj je sapunica ušla u oči. Takođe, tuširanje ne bi trebalo da traje duže od nekoliko minuta. Posmatrajte bebu i ukoliko puno plače nemojte forsirati. Neka deca prosto ne uživaju u osećaju da ih voda prska odozgo, već više vole da sede u kadici.

Čim prohoda, vaše dete je spremno da se tušira bez držanja, ali svakako morate da budete pored njega kako biste bili sigurni da je bezbedno. Da biste sprečili pad, stavite u tuš silikonsku prostirku.

Izvor: roditelji.hr

Nema komentara:

Objavi komentar