loading...

ad now

petak, 24. veljače 2017.

Ovo je 10 najčešćih grešaka kod pranja koje svi rade a UNIŠTAVAJU vašu odjeću!


Kako bi vaša odjeća izgledala ljepše i zadržala prvobitno stanje, trebate je pravilno prati. Ovo su najčešće greške koje ljudi rade:

Višak praška za pranje

Previše sapunice može dovesti do skupljanaj pjene na raznim mjestim, kao što su to kragne. Na taj način će doći do skupljanja bakterija.

Rajsferšlusi i dugmad

Obavezno zatvorite rajsferšluse prije pranja, kako zupci ne bi oštetili druge stvari. Dugmad na košuljama ostavite otkopčana.

Previše izbjeljivača

Učinit će tkaninu manje izdržljivom i zato je bolje da koristite stari način. Uzmite veliki lonac, stavite limunov sok ili par kašika sode bikarbone, zdravije je.

Pauziranje mašine

Pametnije je da perete veš zaredom jer ćete tako smanjiti portošnju energije.

Pranje kupaćih u mašini

Ovo se nikako ne preporučuje, kao ni odjeće od elastina i spandeksa. Potrebna vam je samo prohladna voda i ručno pranje.

Samo jedno pranje jastuka i posteljine

Potrebno je da se ispiranje obavi dva puta kada su u pitanju jastuci i sl. Perje zadržava sapunicu i zato je potrebno da se ispere dva puta.

Upotreba omekšivača

Omekšivač smanjuje upijajuću moć materijala, posebno kod peškira. Inače omekšivači nisu zdravi i većinom su kancerogeni.

Pretrpavanje mašine

Na ovaj način može doći do njenog kvara i cijepanja stvari.

Pogrešno pranje perjanih jakni

Stavite tri teniske loptice u bubanj i one neće dozvoliti perju da se sabije, i izbaciće svu pjenu.

Nepravilno održavanje

Nakon završenog pranja ostavite otvorena vrata mašine kako bi se izluftirala. Potrebno je da održavate mašinu tako što ćete je čistiti, a posebno odjeljke gdje stavljate prašak.

Izvor: megagiga.info

Nema komentara:

Objavi komentar